135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Wat sleur ik mee?

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Wednesday, 5 January, 2011

Overzicht basis fotomateriaal voor elke opdracht

Geen idee waarom ik dit schrijf.  Ik ben me er volledig van bewust dat niet iedereen het interessant vindt om te lezen wat een fotograaf meesleurt bij een opdracht.  Sterker nog, het zou me verwonderen als er ook maar één iemand om geeft…  Waarom dan toch een opsomming van mijn materiaal?  Nogmaals:  geen idee.  Het is wel een feit dat ik de laatste tijd tot de constatatie gekomen ben dat ik op zijn zachtst uitgedrukt “nogal wat bij heb”.  Zelfs de simpelste foto-opdracht wordt door mij herleid tot een halve verhuis.  Ik zie geregeld fotografen (“om den brode” of niet, maakt niet uit) ergens toekomen met een bescheiden fototas die je nauwelijks ziet staan of hangen.  Ik daarentegen sleur op zijn minst een grote rugzak mee, een tweede schoudertas en dan nog een statief of wat.  En dan denk ik bij mezelf:  “Hoe doen die dat in godsnaam?”.  Niet zo zeer technisch, maar gewoon in het algemeen…  Ik wou dat ik ook de gemoedsrust had om zonder backup voor alles op pad te gaan.  Soms denk ik:  ik ga proberen vaker te werken met het aanwezige licht, dan hoef ik alvast geen extra flitsers meer mee te sleuren, geen statiefjes,…  Maar dan moet ik een kat een kat noemen:  ik heb gewoon liever alles onder controle, dus ook het licht.  En jammer genoeg betekent dat dus ook meer sleurwerk.

Morgenochtend doe ik een korte portretsessie van een neurochirurg op rust voor de rubriek “Terugblik” van het vakblad “De Psychiater”.  En dat is dan typisch zo een opdracht waarbij de hoeveelheid materiaal buiten verhouding staat tot de “grootte van de opdracht”.  Wat volgt is een lijst van alle materiaal dat ik bij me heb voor zoiets.  Aan de kenners onder jullie een welgemeende vraag:  wat zouden jullie thuislaten en waarom?  Nuance op voorhand:  ik hecht veel belang aan mijn persoonlijke visie en stijl, dus ik ben waarschijnlijk heel moeilijk te overtuigen, maar toch ben ik benieuwd naar jullie mening!  Dus daar gaan we:  opsommen die handel…

–  Camera:  Nikon D3 en Fuji S5 Pro met grip als backup
–  Objectieven:  14-24mm, 24-70mm, 70-200mm, 50mm, 16mm
–  Nikon SB800 speedlight

– TTL-kabel (veel te duur, nooit gebruikt, maar “je weet maar nooit”…)
–  Geheugenkaartjes:  compactflash, allen Sandisk gaande van 4 tot 16 gb
–  Reservebatterijen voor camera’s en de reportageflits.
–  XRite ColorChecker Passport (kleurcalibratie, witbalans,…)
–  Reinigingskit voor camera en lenzen.
–  Businesskaartjes,…

Dit Alles verpakt in een LowePro Computrekker AW (zie foto bovenaan, op de foto ontbreekt de Fuji S5 en 50mmwant daarmee is de foto gemaakt).  Deze tas beschouw ik als absolute noodzaak en gaat zo integraal mee overal waar ik kom (als fotograaf welteverstaan).  Maar we zijn er dus nog niet.  Een tweede tas gaat ook steevast mee, gevuld met “licht”.  In deze tas zit:

–  Een Elinchrom Quadra Accupack
–  Eén Elinchrom Quadra A Flash-head (uiteraard met kabel) en standaardreflector
–  Een set van twee Pocketwizzards Plus II
–  Een Metz 54 MZ3 reportageflits (vooral als backup voor de Elinchrom)
–  Minolta Lichtmeter (Nooit gebruikt bij dit soort werk, maar, euh, je weet maar nooit?)
–  Enkele syncrokabels:  lang, kort, verschillende connecties voor Metz of Elinchrom,…
–  Enkele sets reservebatterijen AA (minstens 2 extra sets van 4 stuks)
–  Lader voor Elinchrom Quadra (waarom ook weer?)
–  Gelfilters voor de flitsers (kleureffecten of kleurcorrectie)
–  Enkele “home-made” grids en dergelijke voor de reportageflitser(s)
–  “Kleine rommel” zoals wat connectors, kabeltjes, omnibounce voor flits,…

Dit alles verpakt in een Giottos reportagetas (foto hieronder, geen idee van typenummer of dergelijke, “net groot genoeg”).  Dit zijn de twee tassen die sowieso meegaan bij dit soort opdracht.  Zeg maar dat ik dit als absolute minimum beschouw.  Jammer genoeg zijn we er nog niet, want ik wil ook twee statiefjes bij hebben om hoger vernoemde flitsers op te monteren.  Neem daarbij nog een parapluutje voor de flits, niet voor de regen (alhoewel?) en bijvoorbeeld een grid, en je kan je wel voorstellen hoe ik aanbel bij de geportretteerde op een gemiddelde ochtend…  Het woord “muilezel” springt voor de geest.

Overzicht fotomateriaal flitslicht voor elke opdracht

Kortom:  hoe kan het beter, compacter, handiger,… volgens jullie?  Geef gerust een suggestie, en ik zal ze weerleggen 🙂

Roeland

1
Reageren niet meer mogelijk
  1. […] technisch artikel: welk materiaal heb ik altijd mee bij een huwelijksreportage. Gelijkaardig aan dit artikel over mijn fotomateriaal, maar deze keer met de nadruk op huwelijksfotografie. Meer dan waarschijnlijk zal er hier en daar […]