135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Tolerantie

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Friday, 24 January, 2014
Nachtbussen in Leuven

Nachtbussen in Leuven

Lezers van mijn facebookpagina wisten het intussen al, maar de laatste dagen ben ik geregeld met de camera op pad geweest in Leuven in opdracht van De Lijn. Je weet wel, die van de bussen… Ik werk voor hen aan een reeks foto’s rond de avond- en nachtlijnen van het openbaar vervoer, sfeerbeelden van de Leuvense binnenstad en dergelijke. Geweldig leuke opdracht, ondanks wat er volgt in dit artikel!

Persoonlijk ben ik echt geschrokken van hoe weinig tolerant “we met zijn allen” zijn geworden. Er ging geen uur voorbij of ik werd wel ergens uitgescholden of toegeroepen “waar ik in godsnaam wel mee bezig was”. Om van de boze blikken maar te zwijgen, want die zijn uiteraard schering en inslag. Gewoon omdat ik loop te fotograferen. Ik heb alle respect voor het feit dat niemand graag gefotografeerd wordt door een wildvreemde zonder te weten voor wie of voor wat. Maar je kan het ook gewoon gaan vragen aan de fotograaf in kwestie natuurlijk. Het verwondert me dan ook dat letterlijk niemand, op al die uren en van al die boze mensen, me gewoon aansprak voor meer info! Nee hoor: gewoon meteen lekker offensief en brutaal, in één geval zelfs met regelrechte bedreigingen. Dat laatste dan uiteraard vlak voor de persoon in kwestie op de bus sprong, want dan is de confrontatie net iets makkelijker waarschijnlijk.

Nogmaals: ik snap die mensen ergens wel, want wie is die kerel met die camera? Die kerel die overigens gewoon vriendelijk lacht naar iedereen en heel open en correct te werk gaat. Geen heimelijke foto’s achter hoek en kant, maar gewoon zichtbaar voor iedereen op een op de koop toe openbare plaats als een bushalte. Moest er zelfs maar één iemand gevraagd hebben wat ik deed en of hij / zij de foto’s eens mocht zien (want dat kan tegenwoordig gewoon direct) dan zou ik ze indien gewenst gewoon ter plekke wissen, geen probleem. Maar blijkbaar is de onbeleefde en agressieve weg iets makkelijker.

Bij deze dus, aan al die misnoegde en onrecht aangedane mensen, van wie ik ongevraagd (want je kan niet eerst 50 mensen om hun toestemming vragen op een bushalte) een foto heb genomen, een foto waar ze overigens onherkenbaar opstaan door de trage sluitertijd die ik gebruik, aan al DIE mensen: sorry! Sorry dat ik mijn werk doe. Ik zou kunnen zeggen: “ik zal het nooit meer doen”, maar dat doe ik niet. Want ik zal het zeker nog opnieuw doen. Want daarvoor doe ik mijn vak te graag. Ondanks die verwijten.

Maar ik onthou wel dat we met zijn allen lekker intolerant geworden zijn. Intolerant voor fotografen: op zijn minst. Intolerant voor scheldende mensen op weg naar huis: zeker.

Tot binnenkort,

Roeland

0
Reacties afgesloten