135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Specialist of Vakidioot?

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Friday, 7 October, 2011

Omdat een goeie blog nu eenmaal meer is dan banale snapshots: hier gaan we weer voor enkele paragrafen van “wat ik ervan vind”. Geen specifieke fototips, geen f-stops of shutter speeds. Gewoon mijn visie delen, niks meer, niks minder.

Bij een bezoekje aan de Fnac eerder vandaag, viel me iets op. Eerlijk gezegd vielen me verschillende dingen op. Om te beginnen is het berekoud, maar dat is naast de kwestie. Ten tweede viel het me op dat ik tegen mijn eigen verwachtingen in een DVD kocht van Plons de Gekke Kikker. Maar ook dit is naast de kwestie (hoewel Corneel daar anders over leek te denken). Wat me OOK opviel: ik spendeer meer en meer tijd in de afdelingen van de niet-fotografie-gerelateerde boeken. Toegegeven: de fotoboeken blijven het Walhalla, maar af en toe moet je je horizon verbreden. Meer daarover trouwens in een artikel over inspiratie en creativiteit. Vaker en vaker betrap ik mezelf erop dat mijn voorkeur begint uit te gaan naar (non fictie) boeken over architectuur, grafisch ontwerp, film, reclame, communicatie, design, schilderkunst… Noem maar op. Keuzes maken in een boekenwinkel is nooit mijn sterkste kant geweest, maar als min of meer de hele winkel je interesseert, dan wordt het echt wel lastig.

Hetzelfde geldt trouwens voor workshops, cursussen en avondlessen. Op dit moment bestaat mijn lijst van “dingen die ik nog wil leren” uit een twintigtal onderwerpen en vakken. Het begin van school- en accademiejaren is voor mij dan ook een hel: waar ga ik me inschrijven? Wat ga ik doen? De volgende twee schooljaren zit ik veilig, ik volg een opleiding voor het maken van filmproducties, maar als dat achter de rug is wordt het dus opnieuw kiezen.

Leuk, maar wat heeft een brede interesse te maken met fotografie? Wat mij betreft alles. Voor veel fotografen is het kiezen van een specialisatie een must. En toegegeven: je profileren als “de specialist in het fotograferen van…” heeft zeker een meerwaarde. En toch weiger ik voorlopig. Omdat ik niet kan kiezen, voor een stuk. Maar ook omdat ik er heilig van overtuigd ben dat elke discipline op zich een meerwaarde biedt. Een meerwaarde die je niet zou hebben als je kiest voor één specialisatie. En ik wil zelfs nog verder gaan.

Sommige vakken, die op zich niks met fotografie te maken hebben, zouden wat mij betreft verplicht studiemateriaal moeten zijn in een degelijke fotografie-opleiding (of bij uitbreiding elke creatieve opleiding). Een fotograaf die geen moer afweet van webdesign? In deze tijd? Jammer, want bepaalde inzichten en principes uit webdesign en grafische vormgeving in het algemeen zijn echt een verrijking voor je skills als fotograaf. En zo zijn er wat mij betreft veel kruisbestuivingen te bedenken: een vormgever die niks afweet van muziek is een gemiste kans, de wereld van een schrijver zal opengaan als hij ook wat afweet van fotografie,…

Het komt allemaal wat algemeen en filosofisch over misschien, maar in essentie komt mijn visie hierop neer. Je specialiseren is één ding, maar vergeet niet dat er nog andere dingen bestaan in de wereld. Dingen die op zich misschien ver van je bed liggen, maar wat interesse voor wat anderen doen en maken kan nooit kwaad. Specialisatie is goed, maar zorg dat het geen “vak-idiotie” wordt.

Just saying,

Roeland

0
Reacties afgesloten