135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Photo goes film – 7 Music!

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Friday, 11 May, 2012

Moonradio in de Engelenbak

Ok het wordt afgezaagd: weer veel te weinig tijd gehad om te bloggen. Het contrast met het 365-project vorig jaar is heel groot. Ik krijg trouwens uit meer en meer richtingen de vraag om hier terug mee te beginnen, dus wie weet…Maar los daarvan, je mag binnenkort weer heel wat foto-stuff verwachten, want de reden voor het gebrek aan blog-tijd is een agenda vol met opdrachten.

Moonradio in de Engelenbak

Maar intussen is er ook in filmland wel wat gebeurd. De lessen op donderdagavond gaan uiteraard nog altijd door en daar valt best wel wat te leren. De lessen “cameratechniek” zijn net afgerond en waren echt de moeite, chapeau voor docent Bart! Hoewel jullie misschien graag zo veel mogelijk technische details krijgen, lijkt een blog me niet echt het medium om camera-praktijk toe te lichten. Jammer maar helaas dus, op dat vlak blijf je even op je honger zitten. Maar als samenvattende gedachte: foto en video zijn echt wel een totaal andere aanpak. Fotografen die denken “er snel een filmpje bij te maken voor die ene klant” zouden zich wel eens lelijk kunnen vergissen…

Op de set van No More met Moonradio

Later misschien meer over technische details, vandaag hou ik het bij een kort verslag van de productie van een musicvideo voor Moonradio. Van bij het begin van mijn video-avontuur stond het voor mij vast dat ik mij wel wou wagen aan een videoclip. Ik werk nu eenmaal graag met enkele beperkingen omdat ik vind dat dat de creativiteit ten goede komt. Bij een videoclip hang je vast aan een strikte timing, wat enigszins beperkend werkt en daarom leuker is (vind ik). Zo gezegd zo gedaan, alleen: welk nummer kies je? Uiteraard zijn er tientallen tracks waarvoor ik helemaal uit mijn dak ga, maar een bestaand nummer van één of andere bekende band ergens in de wereld vond ik van weinig inspiratie getuigen. Bekende nummers hebben vaak al een clip en op de koop toe zit je met serieuze copyrightproblemen als je je eigen clip achteraf wil publiceren, wat uiteraard toch de bedoeling is lijkt me. Nee, ik wou een clip maken SAMEN MET een band. En in die optiek lanceerde ik eind 2011 een discrete oproep naar ongeveer elke muzikaal aangelegde contactpersoon in mijn lijst: dansers, dj’s, bandjes,… Het idee van een musicvideo sprak uiteraard velen aan, dus kandidaten waren er genoeg. En bij deze aan al die kandidaten: bedankt voor jullie reacties! Maar ik moest kiezen en het werd dus Moonradio. Waarom? Ik had hen enkele jaren geleden al zien optreden in Oudenaarde (als ik me niet vergis) en dat optreden bleef echt wel hangen. Toen speelden ze nog in een ietwat andere bezetting, maar de trend was duidelijk: deze jongens rocken! Ik ben sowieso een fan van het genre laat ons zeggen, dus dat was alvast een streepje voor voor hen. Al van bij de allereerste, aftastende, mailtjes werd trouwens duidelijk dat zij hier zin in hadden, veel zin! En als je de kans hebt om iets creatiefs te doen met mensen waar de creativiteit en passie zo ongeveer van af druipt, dan is de keuze snel gemaakt. Moonradio dus. Om de banden op voorhand wat te versterken zakte ik samen met Dimitri enkele maanden geleden af naar Breda om nog eens een optreden mee te maken. Want voor alle duidelijkheid: Moonradio is een Nederlandse band, ubercoole Hollanders dus tot zo ver mijn chauvinisme. Niks dat de inspiratie zo hard aanwakkert dan de band in kwestie live aan het werk te zien. It’s all in the vibes of zoiets. En die Heineken namen we er maar bij, de perfecte wereld bestaat niet…

Op de set van No More met Moonradio

Fast forward naar een weekje of twee geleden. Opnieuw richting Holland, deze keer met een auto stampvol videomateriaal. En Jupiler, want er zijn grenzen aan de multiculturele gedachte maar dat geheel terzijde. Naast al dat opnamemateriaal zat er in die auto ook nog ergens een script en storyboard. Want laat het duidelijk zijn: een beetje videoclip schudt je niet zomaar uit je mouw. Zoals voor vrijwal alle filmwerk het geval is, staat of valt de hele productie met de voorbereiding. En terwijl ik zelf altijd zo veel mogelijk variabelen onder controle wil houden (zoals het hoort), heb ik hier gekozen voor een andere aanpak. Ik had in mijn hoofd (en dus storyboardgewijs ook op papier) een duidelijke visie van wat ik wou, maar heb toch geprobeerd om ruimte te laten voor improvisatie ter plaatse. Het is uiteindelijk een creatief proces, en de inbreng en visie van de band in kwestie is uiteraard ook belangrijk. In plaats van een tot in de puntjes uitgestippeld beeldverhaal, was mijn script dus eerder een raamwerk: voldoende gedetailleerd waar nodig om mijn visie en idee te handhaven, maar ook voldoende gaten om ter plekke op te vullen. En, in alle voorzichtigheid (spreek me tegen als ik me vergis, Gerco en co) denk ik dat dit aardig gelukt is. Tijdens het draaien zijn er enkele leuke ideeën ontstaan die het eindresultaat tot een mooi geheel maken.

Op de set van No More met Moonradio

Mooie woorden, maar waar kunnen we die video nu zien? Wel, nog even geduld. Net zoals bij fotografie, beslaat de postproductie ook heel wat tijd. De streefdatum voor de release is 14 juni en daarvoor zit ik nog mooi op schema. De heren Moonradio kregen al een eerste ruwe montage te zien, en intussen mogen ze zich verwachten aan een beter uitgewerkte en meer afgewerkte versie (jullie zijn bij deze gewaarschuwd, heren). Daarna nog wat aanpassingen en de zo belangrijke “colorgrading”, en dan komen we aardig in de buurt van het afgewerkte product. Stay tuned met andere woorden.

Op de set van No More met Moonradio

Op de set van No More met Moonradio

Intussen zullen jullie het moeten stellen met de sfeerbeelden bij dit artikel. Allemaal beelden van de hand van collega Dimitri Stippelmans. Hij maakte niet alleen de foto’s bij dit artikel, maar stond ook tijdens de twee volle draaidagen klaar met raad en daad zoals altijd. Engelengeduld, creatieve visie en technische kennis gecombineerd in een overall nice guy, dat is Dimitri voor de mensen die hem niet kennen. Dimi: bij deze nog eens superbedankt! En nu we toch bezig zijn met de bedankjes: ook aan de Nederlandse vrienden alle lof! Dit project was superleuk en smaakte wat mij betreft zeker naar meer!

Op de set van No More met Moonradio

Tot binnenkort,

Roel

0
Reacties afgesloten