135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Nieuwe vriend…

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Monday, 13 August, 2012

Huwelijksfotograaf Leuven

Ik heb een nieuwe vriend. Of beter gezegd: een oude vriend herontdekt. Geen schoolvriend of vergeten collega, maar ik heb het over mijn “compactcamera”, de Fuji X-100. Een hele tijd geleden kocht ik die in het kader van mijn 365-project omdat ik het beu was overal mijn DSLR (= lijvig fototoestel en lenzen) mee te zeulen. De X-100 was voor dat doel de perfecte oplossing. Licht en compact met toch een geweldige beeldkwaliteit en volledig handmatig te bedienen. Liefde op het eerste gezicht was dat. Maar mijn 365-project kwam ten einde en daarmee was de nood aan een klein en compact toestel eigenlijk weg. Gevolg: het ding bleef meer en meer thuis en ongebruikt. En dat is een schande. Ok, op vakantie ging hij weer mee en bij elk uitstapje hing hij rond mijn nek, maar meer dan snapshot-gebruik kwam er niet meer van. Omdat ik mijn opdrachten toch liever met een “echte” camera doe of zoiets. Mea culpa, how wrong could I be…

Afgelopen weekend, bij een huwelijksreportage, zwierde ik zonder al te veel nadenken ook de X-100 in de cameratas. “Je weet maar nooit”. Het koppel koos ervoor het traditionele “avondfeest in de feestzaal” te vervangen door een gezellig tuinfeest, waar alles rustig en zonder stress kon doorgaan. De perfecte gelegenheid dus voor mij om weer wat te fotograferen met de X-100, want laten we eerlijk zijn: dit is geen camera voor snelle actie.

En jawel hoor: ik ben weer helemaal weg van die camera. Als je 10 uur lang hebt rondgelopen met over elke schouder een zware reflexcamera en dito lens, dan is het echt een verademing om even over te schakelen naar deze lichtgewicht. Fysieke lichtgewicht, want qua kwaliteit moet hij echt niet onderdoen voor grotere broers en zussen. Toegegeven, het gebrek aan zoomlens of verwisselbare lenzen is op één manier een beperking, maar aan de andere kant wat mij betreft ook de sterkte van deze camera. Ik ben nu eenmaal iemand die graag (en beter) werkt met wat beperkingen, dus wat mij betreft is de X-100 vanaf nu echt een onderdeel van mijn huwelijksreportage-materiaal.

Allemaal goed en wel, maar waarom dan niet meer resultaten tonen? Wel, heel graag, maar het trouwkoppel heeft gevraagd geen foto’s van hen te publiceren, en daar hou ik me uiteraard aan. Volgende keer haal ik de schade wel in.

U weze gewaarschuwd…

Roeland

0
Reacties afgesloten