135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Design

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Sunday, 8 April, 2012

Mobiele studio

De laatste tijd was het a) hier akelig stil en b) meestal vrij werk dat de revue passeerde, enkele uitzonderingen daargelaten. Hoog tijd dus voor wat afwisseling. Geen portretjes of snapshots deze keer, maar nog eens wat packshots. Designmeubelen om precies te zijn. Hoewel je dergelijke, meestal grote, stukken het makkelijkst fotografeert in een goed uitgeruste studio, is het transport meestal wat te lastig daarvoor. Op locatie, bij de klant dus, werken is dan ook meestal het enige haalbare alternatief. Je verhuist nu eenmaal niet zo eenvoudig een vijftigtal meubels naar een studio en weer terug.

Hoewel op locatie werken dus het logistieke aspect vereenvoudigt, is dat niet meteen waar voor het fotografisch aspect. In een studio heb je namelijk volledige controle over licht en schaduw, en meer exact over de reflecties die je ziet in de producten. Op locatie is dat niet altijd het geval, waardoor het soms wat zoeken is naar de beste manier om elk stuk uit te lichten. Met zwarte en witte panelen (“scrims”) probeer je zo veel mogelijk de storende reflecties af te schermen en bij te sturen, om tot een aangenaam resultaat te komen. Mijn uitgangspunt hierbij is, zoals altijd trouwens, dat alles zo veel mogelijk in de camera correct moet gedaan worden, photoshop is enkel voor noodgevallen en afwerking. In dit concrete geval werd er op locatie dan ook de nodige tijd en aandacht besteed aan het vermijden van reflecties (van zowel mijn verlichting als die van de omgeving). Ook de spiegeling onder de stukken is al aanwezig bij opname, ik gebruik hiervoor grote stukken plexi. Dat ook de achtergrond wit is, door goed geplaatste achtergrondlichten, spreekt voor zich. Op de foto boven dit artikel zie je alvast een overzichtsfoto van de set, althans een stuk ervan. Er ontbreekt nog wat licht op de witte achtergrond en de kast in kwestie is nog niet uitgelicht. Met andere woorden, alle lampen die je ziet staan er zomaar wat bij, voor de uiteindelijke foto (zie hieronder) stonden er meer flitsers en op andere plaatsen.

Packshot meubel

Trouwens, de kast op deze foto was wel heel verraderlijk, want de zwarte panelen bestaan eigenlijk uit een heel fijne textuur van lijntjes die het licht reflecteren vanuit eender welke hoek. Het was dus even zoeken naar de meest geschikte plaats om de softboxen (drie in dit geval geloof ik) neer te zetten… Hieronder nog wat shots uit dezelfde opdracht.

Packshot meubel

Packshot meubel

Packshot meubel

Packshot meubel

Roel

0
Reacties afgesloten