135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Dag 123 – Regen?

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Thursday, 26 May, 2011

Regendruppels op het raam

Beetje saai misschien voor de niet-camera-nerds onder jullie, maar toch nog wat probeersels met de x100. De eerste foto hierboven om de macro-functie eens te proberen. Scherpstellen was geen probleem, terwijl dat wel het geval was in de gewone modus. De vier foto’s hieronder om de “filmsimulatie” te proberen. Als je in JPG formaat fotografeert kan je namelijk enkele klassieke films van Fuji nabootsen:

Velvia-modus met x100

De Fuji Velvia voor levendige kleuren.

Astia-modus met x100

De Fuji Astia voor net minder verzadigde kleuren (portret).

Provia-modus met x100

De Fuji Provia (standaard modus) voor normale kleurweergave.

Monochroom modus met de x100

Monochroom: Lelijk als de nacht dus afblijven. Maar dat is min of meer altijd zo bij “in-camera-zwartwit”. Een zwartwit foto is nu eenmaal niet hetzelfde als een gedesatureerde kleurfoto.

Hoewel de verschillen op een niet gecalibreerd scherm misschien moeilijk zichtbaar zijn, ze zijn er wel degelijk. Voor wie het echt niet ziet: kijk bijvoorbeeld naar het groen van de weide op de achtergrond op de heuvel. Ik zie me dus op vakantie echt wel JPG schieten en gebruik maken van het verschil Velvia – Astia. Al was het maar uit heimwee naar de echte film. Wat me er trouwens aan herinnert dat ik nog enkele rolletjes “echt spul” middenformaatfilm in de koelkast liggen heb. Tijd om de Mamiya 645 nog eens boven te halen.

Roeland

0
Reacties afgesloten