135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Dag 121 – Retro

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Tuesday, 24 May, 2011

Fuji x100

Aan het begin van het jaar had ik twee goeie voornemens: meer bewegen en geen impulsieve foto-aankopen meer doen. Vandaag, ongeveer een half jaar later, ben ik volop aan het joggen. Punt. Dat tweede voornemen heb ik dus weer niet kunnen waarmaken. Hoewel het deze keer niet echt impulsief was, want ik had hem al lang in de gaten. De X100 van Fujifilm. Ik gebruik nog steeds tot grote tevredenheid de Fuji S5 Pro als tweede body bij huwelijksreportages. Hoewel die camera naar hedendaagse normen “gedateerd” is, blijft de beeldkwaliteit super. Beelden uit een Fuji-camera hebben wat mij betreft een zekere “je ne sais quoi”. Alhoewel, ik weet wel wat het is: die foto’s lijken op de foto’s die je vroeger op de filmpjes van Fuji schoot. Films zoals de Fuji Velvia, Provia en Astia zullen zeker en vast goeie herinneringen oproepen bij vele fotografen. En hoewel we tegenwoordig digitaal werken, is er op één vlak weinig veranderd denk ik: je hebt Fuji-lovers en -haters. Ik ben dus zeker en vast een lover. En net daarom keek ik vol verwachting uit naar de release van de X100: in essentie een point-and-shoot-camera, maar met de alom gekende Fuji beeldkwaliteit.

Fuji x100

En uiteraard is het retro-design ook een factor die mijn gevoelens danig bespeelt. Ik had al langer nood aan een goeie point-and-shoot die ik altijd bij kan hebben. Na exact 120 dagen rond te zeulen met een zware reflexcamera en dito lens, werd die nood alleen maar groter. Toen ik vandaag afzakte naar Studio 73 voor een nieuwe cameratas (de vorige had het begeven na 4 jaar intensief gebruik), was ik dan ook zeer aangenaam verrast toen bleek dat ze welgeteld één niet gereserveerde X100 in huis hadden. En zo werd een aankoop “voor ergens na de zomer” wat vervroegd. Impulsief dus…

Fuji x100

Ik weet dat er onder jullie enkele mensen zijn die zitten te popelen om foto’s uit de X100 te zien, maar nog even geduld. Eerst deze foto van de dag van de baan, en dan verdiep ik me zelf in de eerste beelden.

More to come dus. Very soon.

Roeland

0
Reacties afgesloten