135mm Blog

Recente foto's met leuke verhalen, weetjes en anektdotes

Belofte maakt schuld…

Dit artikel werd geschreven door Roeland op Friday, 7 January, 2011

Plug en kabel voor PocketWizzard en Elinchrom Quadra

Ik had bij mijn nachtelijke voornemens al beloofd dat ik eerlijk ging bloggen en ook mijn “down-momenten” in alle eerlijkheid zou delen.  En belofte maakt schuld…  Mijn verhaal over de leuke opdracht met de prof op rust was nog maar net gepubliceerd hier, of er kwam toch nog een kleine frustratie op de proppen.  Geen rampspoed of depressie, zo erg was het gelukkig allemaal niet, maar toch weer “één van die dingen”…

Ik heb de (goeie, al zeg ik het zelf) gewoonte om na elke shoot of opdracht mijn materiaal terug in orde te zetten voor de volgende dag en / of opdracht.  Batterijen weer opladen, materiaal kuisen indien nodig, alles weer op zijn vaste plaatsje in de juiste fototassen, kaartjes leegmaken en formatteren,… Kortom:  de huishoudelijke klussen voor een fotograaf of zoiets.  Nu had ik tijdens de shoot overdag gemerkt dat het pilootlicht van de Elinchrom flits die ik mee had niet werkte.  Geen probleem, want dat pilootlicht stelt toch al niks voor en ik had er dus ook geen aandacht aan besteed tijdens de shoot.  Trouwens, ik werk al jaren “the strobist way” met reportageflitsen en ik ben het dus gewoon zonder pilootlicht.  Maar omdat de Elinchrom Quadra’s nog onder garantie zijn, wou ik dit probleem toch even bekijken ‘s avonds.  De flits deed het wel nog, enkel het pilootlicht had geen zin.  Dus de zekering kon het alvast niet zijn.  Voor de leken (of beter gezegd, de niet-foto-nerds):  pilootlicht is een continue lichtbron (in dit geval een krachtige LED) die in de flits zit, zodat je kan zien hoe de schaduw valt, hoe sterk het flitslicht is,…  Dadelijk de handleiding erbij gehaald, maar de “troubleshooting” sectie bood geen soelaas.  Dan maar zelf wat gaan zoeken in de verschillende settings, want “het zal wel aan mij liggen”.  Terug naar fabrieksinstellingen.  Nog niks.  Andere flitskop geprobeerd.  Ook niks?  Dan ligt het aan de electronica in de generator en niet aan de flitskop.  Andere generator geprobeerd.  Nog niks?????

Kortom:  meer dan een uur alle combinaties van flitsen, generators, kabels,… zitten poberen om dan uiteindelijk tot de constatatie te komen dat de kabel defect is.  WTF???  Wat kan er in godsnaam mis gaan met een stomme kabel?  De flits doet het wel elke keer, dus een typisch “slecht contact” had ik eerder al uitgesloten.  Te vroeg dus, want één van de pins blijkt los te zitten, wat het perfect logisch maakt dat enkel het pilootlicht niet meer werkt…

Op zich no big deal natuurlijk.  Maar dit is echt wel de spreekwoordelijke druppel.  Toen ik die Quadra’s kocht was dit een zware investering:  twee volledige sets, octabank, grids, verlengkabels,…  We spreken dan over een paar duizend euro voor alle duidelijkheid.  Ik koos bewust voor Elinchrom omdat ik kwaliteit wou.  Ik heb het al eerder gezegd:  ik besef dat ik waarschijnlijk gewoon pech heb, maar van die zogezegde topkwaliteit merk ik weinig.  Op minder dan een half jaar tijd heb ik al een flitskop moeten laten vervangen, de bijgeleverde skyport is al vervangen (en doet het nog steeds niet naar behoren, maar ik ben misschien te veeleisend…) en nu dit weer.  Voor iemand die altijd zijn materiaal goed verzorgt en correct gebruikt is dat op zijn zachtst gezegd een bittere pil.

Dat het iedere keer een tijdrovende reis naar Servix is is één ding, maar intussen durf ik niet meer vertrouwen op materiaal dat gemaakt is “for the pro” en dat handenvol geld gekost heeft.  En wat doe je dan?  Dan sleur je veel extra dingen mee, want er moest maar weer eens iets kapot gaan…

Daarmee was de routineklus van het materiaal weer in orde zetten afgerond.  Bijna althans.  Want er ontbrak nog een ieniemini kleine connector die een Pocketwizzard verbindt met een standaard syncrokabel.  Dit is een petieterig klein plugje, pakweg 3mm dik en 2cm lang.  Zonder dit kleine rotding kan ik geen Pocketwizzard (radiozender om een flits mee te triggeren) koppelen aan de generator van de flits en dat wil ik nu net wel kunnen OMDAT DE INGEBOUWDE ZENDER VAN ELINCHROM HET BIJNA NOOIT DOET (zie hoger).  Rotding kwijt dus.  Maar opnieuw geen nood, want ik kocht ooit die dingetjes “in bulk” want “die gaan toch ooit kwijt”.  Inderdaad dus, maar euh, waar heb in godsnaam dat doosje gelaten?  Ze zitten in zo een plastic filmcontainertje van vroeger… denk ik toch.  Alle fototassen en ritsen dus controleren en zoeken maar.  En geloof me vrij:  dat zijn er heel wat en daarmee ben je wel even zoet.  Drie kwartier om exact te zijn, ik spreek nu uit ervaring.  Maar:  GEVONDEN…. dat filmcontainertje toch.  Want daarin blijken zekeringen te zitten en geen kleine rotdingetjes waar ik naar zocht.

Lang verhaal kort maken.  Na veel kostbare tijd verspeeld te hebben met zoeken, blijkt dat ik onder mijn studioflitsen ooit zulke pluggetjes met tape heb vastgeplakt.  Om ze altijd bij de hand te hebben als ik ze nodig heb, begrijp je?

Moraal 1 van het verhaal:  frustratie kan soms in een klein hoekje schuilen.  Moraal 2 van het verhaal:  tape geen kleine rotdingetjes die je weinig nodig hebt vast onder je studioflits.  Zoiets is enkel handig op papier…

Roeland

0
Reacties afgesloten